ҰЛТТЫҚ ТАҒАМ ҰЛЫҚТАЛУЫ ТИІС
Ас – адамның арқауы, дейді бабаларымыз. Ата-бабаларымыз “Арпа, бидай ас екен, алтын-күміс тас екен” деп, асты өте жоғары бағалаудың жолын ғана емес, оны дәмді етіп әзірлеудің жөн-жосығын да жақсы білген. Өзге ел қазақта дастарқаны кең, жаны жомарт халық ретінде танитынына бұл сөзіміздің бір дәлелі. Иә, атам қазақ кімді болса да пиғылына қарамай, “астан үлкен емессің” деп дастарқанға шақырған. Жалпы, ұлтымыздың мәдениетінде дастарқан – дипломатиялық, экономикалық пен сондай-ақ тәлім-тәрбиелік қызмет атқарған. Аңызға лайық дастарқанымызды қазіргі таңда ұлттық тағамдармен жайнатып жүрміз бе дегенге келсек, бүгінде тағам мәзірімізде өзге ұлт өкілдерінің тағамдары басымырақ екендігі ащы болса да шындық. Осы орайда, қазақтың брендіне лайық қазы-қарта, бауырсақ, қымыз, шұбат және басқа да сүт өнімдерін бүгінгі күннің талабына сай етіп жандандыру, оны дамытып, елге танымал етумен айналысу мақсатында 2020 жылдың қазан айнының 2-жұлдызында «Рухани жаңғыру» бағдарламасы аясында Университетімізде Жастар ісі саясаты басқармасы және Фармация мектебінің ұйымдастыруымен Алматы қаласы Жоғарғы оқу орындары арасында онлайн челлендж ұйымдастырылды. Онлайн челлендж С.Ж. Асфендияров атындағы Қазақ Ұлттық медицина университетінен Қ.И. Сәтбаев атындағы Қазақ Ұлттық техникалық зерттеу университетіне жолданды.
Болашақта үйімізде ғана емес, ұлттық тағамымызды шетелге шипасымен, дәмділігімен, пайдалылығымен таңқалдырғанға не жетсін, шіркін!